Säljes

Övriga Båtar

datum:
2017-05-04
region:
Blekinge
kategori:
Övriga båtar
Pris: 5 000 kr

? - Segelbåt/Slup - 1920

Slup omgjord till segelbåt, vid namn Bris, har tillhört fullriggaren Najaden eller Jarramas . Båten var en 4-6 roddad slup som stod på däck och användes för att hämta prominenta gäster i land. Skeppare skötte rodret via rörledning från fören. Gästen satt i aktern. Sluparna skänktes till sjövärnskåren i Karlskrona och Kalmar vid samband av att skeppen lades upp på land,( runt 1920?). Då byggdes de om till segelbåtar för att användas till utbildning i sjömanskap. Varvet i Karlskrona byggde om båda sluparna innan de delades ut till Karlskrona och Kalmar. Troligen döpt till Bris på varvet vid bygget.

Vid sjösättning av Karlskronas slup knäcktes kölen och slupen kasserades. Sedermera finns endast Kalmarslupen kvar. Bris levde kvar i Kalmar sjövärnskår okänd tid. Intresset upphörde, och slupen såldes till en sjövärnskårist vid namn Gamberg. Efter det lagrades den i ett valv i Kalmar slott en tid. Dan Andersson får höra om båten i slutet av 1960-talet, och köper den av Gamberg för ca 2-3 tusen kronor. Dan fraktar båten till Ösmo båtklubb där den renoveras och ett nytt storsegel sys. Han seglade sedan båten fram till 1975. Därefter flyttas båten till Karlskrona/ Stengöl där den legat lagrad fram tills nu. Diverse nedmontering har gjorts sedan 1975 för att intresse för avplastning fanns och utfördes under två omgångar.

Eftersom båten har en speciell historia vill vi att den ska hamna hos någon som kan ta hand om den på det sätt den förtjänar. Priset är därför diskuterbart. Marinmuseum har varit och tittat på båten, men eftersom de inte kunde finna en siffermarkering, kunde de inte fastställa att det verkligen var den båten vi hävdar att det är, och var därmed inte intresserade.

Teknisk fakta: Storsegel/topsegel/klyvande och fock med nagelbänkar för hantering av inlöpande tågvirke vid maststagen (vajerslag)

Båten har en del renoveringsbehov.
Vill ni veta mer, eller komma och titta på båten, tveka inte att höra av er.
Pris 5 000 kr inklusive ev. moms


För mer information kontakta
Säljare Marcus Andersson 
Postadress Karlskrona 
Telefon 0709651006 

Eller kontakta säljare genom att fylla i formuläret nedan.